Prawidłowy stan odżywienia osób przebywających w szpitalu sprzyja procesowi zdrowienia. Ważne jest by dieta była dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta pod względem kaloryczności, dozwolonych produktów i rodzaju obróbki termicznej. Gdy żywienie doustne jest niewystarczające lub nie może być podawane z przyczyn medycznych stosuje się żywienie specjalistyczne dojelitowe lub pozajelitowe.
Pacjentom hospitalizowanym zapewniamy bezpłatnie całodzienne wyżywienie zawierające od 3 do 6 posiłków dziennie w zależności od rodzaju diety.
Posiłki szpitalne przygotowywane są w kuchni naszego szpitala przez zewnętrzną firmę cateringową. Do oddziału transportowane są w zamykanych termoportach, pozwalających zachować odpowiednią temperaturę. Spożywanie posiłków odbywa się na salach chorych. Pacjenci, którzy nie mogą z różnych powodów samodzielnie spożywać posiłków, mogą liczyć na pomoc wykwalifikowanego personelu medycznego. Aby mieć możliwość spożycia ciepłego posiłku prosimy, aby pacjenci przebywali w swoich salach w porach ich wydawania:
Dieta szpitalna może być ciężka do zaakceptowania przez pacjenta, zwłaszcza jeśli wymaga restrykcji wynikających z jednostki chorobowej. Jest możliwość spożywania posiłków przyniesionych z domu pod warunkiem przestrzegania zasad panujących w oddziale. Warto uprzedzić personel medyczny o zamiarze zjedzenia posiłku „z zewnątrz” by mógł on zweryfikować jego skład i ocenić zgodność z zalecanym rodzajem diety.
Na oddziale dostępna jest lodówka do przechowywania żywności pacjentów znajdująca się w kuchence lub na korytarzu. Przed skorzystaniem z lodówki należy zapoznać się z zasadami oznaczania produktów spożywczych dostępnymi na tablicy informacyjnej w oddziale. Pozwoli to na łatwą identyfikację żywności i kontrolę nad jej świeżością. Istnieje także możliwość podgrzania posiłków.